Vlaamse studenten plukken tabak

Vanaf zes augustus loopt er een tentoonstelling over de Vlaamse studenten die als vakantiewerk tabak gingen plukken in Canada.

redactie

Dertig jaar lang zakten zo’n vijfduizend Vlaamse studenten af naar Canada om bij Vlaamse boeren tabak te gaan oogsten. In 1965 vertrokken de eerste naar het verre Canada. De meeste hadden nog nooit in een vliegtuig gezeten. Na gemiddeld acht weken keihard werken en een reis om nooit te vergeten kwamen de meeste met een ‘pak’ geld terug naar Vlaanderen. Camiel Peeters (65) is deze ervaring nooit vergeten en is medeorganisator van de tentoonstelling.

“Als het aan mij lag woonde ik in Canada, “begint hij enthousiast. “Maar mijn vrouw wou niet mee. Canada blijft me achtervolgen.” Voor de gelegenheid heeft Camiel, Leo Luyckx, Jos Augustyns, Ludo Van Loon, Flor Van Looveren uitgenodigd om bij te babbelen over die tijd. De vijf tabaksplukker vertellen honderduit; Je moest achttien zijn, vrij in augustus en september en bereid zijn hard te werken. Tijdens de oogst hadden de Vlaamse boeren daar plukkers nodig.

Blijkbaar zijn de Vlamingen nogal noeste maar vooral trouwe werkers. Anderen durfden na de eerste uitbetaling hun biezen te nemen en verder te trekken. Maar wij bleven. Na een achttal weken van werk werden we beloond met een rondreis. Het Witte huis, Empire State Building, Niagarra watervallen,… we hebben het allemaal gezien. En we verdienden een 1000 BEF per dag. Wat toen heel veel geld was.” Sommige spaarden het. “Ik ging er mee op vakantie naar Egypte en Soedan en had nog 2000 Bef over, “lacht Jos. “Dat is beter dan bij mij,” vult Camiel aan. “Mijn moeder zei , geef dat maar aan mij dat is teveel voor jou.”

Boerenzonen

20 000 bladeren plukken per dag. Die werden op latten geslagen en naar de Killn gebracht. Een huisje waar de bladeren moesten drogen. Zeven Kills op een erf. Elke dag moest er eentje vol. Ludo, Jos, Andre en Flor zaten samen. “Als boerenzonen wisten we wat werken was. En op die leeftijd gaven we ons niet. Tegen elkaar op. De boer vond dat natuurlijk super. We gingen soms zelfs bij de buren helpen, om extra te verdienen. Elke avond keken we uit naar de maaltijd. Onze boerin presteerde het om zoveel voor te schotelen dat we ons letterlijk vol aten.”

De sfeer van destijds opsnuiven kan op de tentoonstelling. Er staat zelfs een echte Killn.

Info: tentoonstelling van 6 tot 20 augustus, Antwerpen ,Brouwersvliet 2, alle werkdagen van 9 tot 19u

Kris PeetersMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio