Belgische primeur bij rugoperaties

Belgische primeur bij rugoperaties

Belgische primeur bij rugoperaties

Print
Dankzij een rugoperatie met een nieuw soort kunstimplantaat kunnen patiënten de dag na de operatie weer bewegen. Dat maakt het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), waar dr. Ricky Rasschaert bij twee patiënten een Belgische primeur realiseerde, woensdag bekend.

Ernstige rugproblemen vereisen in bepaalde gevallen het wegnemen van een deel van de ruggenwervel: bijvoorbeeld bij tumorale processen of bij complexe en moeilijke breuken van de wervelkolom.

Als vervanging van het weggenomen stuk werd tot voor kort meestal bot van een donorbank of eigen bot van de patiënt gebruikt. Het bot moet op maat gezaagd en met schroeven bevestigd worden, wat vaak lastig en tijdrovend is en het resultaat is zelden optimaal.

Bij deze methode kan het tot twaalf weken na de ingreep duren vooraleer de patiënt weer kan bewegen.

Sinds kort bestaat er een alternatief: de Hydrolift, een implantaat dat tussen twee wervels wordt geplaatst ter vervanging van de verwijderde wervel(s) en dat perfect aanpasbaar is aan de wervelkolom van de patiënt.

Met deze techniek herstelt de patiënt veel sneller en blijft de operatiewond beperkt. Bovendien blijven spiermassa en spierkracht op maat doordat de patiënt al de dag na de operatie opnieuw kan bewegen en dus niet van nul moet herbeginnen.

MEEST RECENT