Vreselijke omstandigheden in Turkse dolfinaria aangeklaagd

Print

Vreselijke omstandigheden in Turkse dolfinaria aangeklaagd

Turkse dierenactivisten roepen op tot een boycot van dolfinaria. Dolfijnen zwemmen er in badjes van 4 bij 4 meter, in water dat maar af en toe ververst wordt.

Ook toeristen klagen over de dieronwaardige leefomstandigheden in Turkse dolfinaria. "Er is geen enkele controle op de dolfinaria. De dieren leven in kleine baden, soms niet groter dan een kinderbad. Ze worden langzaam gek."

Dierenactiviste Ege Sakin, verbonden aan Haytap, de Turkse dierenrechtenorganisatie, is diep verontwaardigd. Dolfijnen zijn in Turkije overgeleverd aan eigenaren van dolfinaria en die zijn alleen op winst uit.

Honger als straf

Officieel beginnen de ondernemers geen dolfinarium, maar een rehabilitatiecentrum voor gehandicapten, vertelt Sakin. "Onder die noemer krijgen ze eenvoudig een vergunning. Vervolgens vragen ze 100 euro voor een half uurtje zwemmen met een dolfijn."

Het grootste deel van de dolfijnen die 'optreden' in Turkse shows is in het wild gevangen. Sommige dolfijnen komen uit Japan. Turkse ondernemers betalen duizenden euro's per stuk voor de dieren. Sakin: "De dieren worden getraind met honger als strafmiddel. Dolfijnen hebben een tere huid, de nagels van de volwassenen en kinderen beschadigen de dieren, waardoor ze allerlei infecties krijgen."

Gaia

Ook toeristen hebben al verschillende malen geklaagd over de erbarmelijke omstandigheden in dolfinaria. Touroperators zoals Thomas Cook en TUI in Groot-Brittannië en Duitsland weigeren inmiddels nog Turkse 'dolfijnexcursies' aan hun gasten te verkopen. Thomas Cook België doet dat nog wel, maar enkel in Marmaris, waar de dolfijnen in bassins op zee worden gehouden.

Michel Vandenbosch van Gaia steunt zijn collega's van Haytap. "Die wilde dolfijnen die in Japan worden aangekocht, zijn de sukkelaars die te zien waren in de met een Oscar bekroonde film 'The Cove' van oud-Flippertrainer Richard O'Barry."

GPD, KMA

.

Nu in het nieuws