Duur graan zal voedselprijzen doen stijgen

Duur graan zal voedselprijzen doen stijgen

Duur graan zal voedselprijzen doen stijgen

Print
Landbouwexperts verwachten dat brood, pasta, bier en veevoeder over enkele maanden duurder worden. De oorzaak is de slechte graanoogst in Rusland.

Rusland is een van de belangrijkste graanleveranciers ter wereld. Door de droogte is de opbrengst tegengevallen, wat de prijzen de voorbije weken bijna liet verdubbelen. Ook de consument zal dat voelen.

Veevoeder

"De eerste sector die klappen zal krijgen, is die van varkenshouders en pluimveekwekers", analyseert François Huyghe, akkerbouwdeskundige van de Boerenbond. "Graan vormt een van de grondstoffen van veevoeders. Als de graanprijs stijgt, volgt die van het veevoeder."

Brood

"De eerste vier maanden zal de broodprijs nog niet stijgen omdat we voldoende meelvoorraad hebben", zegt Bruno Kuylen van de Vlaamse beroepsvereniging voor banketbakkers. Graan bepaalt ook maar 5% van de broodprijs. Toch verwacht landbouwexpert Luc Busschaert dat we dieper in de geldbeugel moeten tasten. "Brood volgt meestal de prijs van graan."

Pasta

"De harde tarwe, de basisgrondstof voor pasta, komt vooral uit Canada. De voorbije dagen werd duidelijk dat ook die oogst 20% lager uitvalt. Dat zal de pastaprijzen de hoogte in jagen", aldus Busschaert.

Bier

"Ook de mouterijen zagen de gerstprijs met zo'n 60% toenemen. Reken maar dat ook het pintje duurder wordt."

KVHO