Geen plaats voor Leterme in nieuwe regering

Print

Geen plaats voor Leterme in nieuwe regering

Er is wellicht geen plaats voor aftredend premier Yves Leterme in de nieuwe regering. CD&V is geneigd om twee andere ministers te selecteren, onder wie Inge Vervotte. Voor Leterme zou een uitweg gezocht worden, in Europa of in West-Vlaanderen.

Voor de verkiezingen toonde Leterme zijn interesse om minister van Financiën te worden, maar een positie als vakminister zit er wellicht niet in.

In een eventuele regering Di Rupo zou er plaats zijn voor twee CD&V-ministers. Volgens Het Laatste Nieuws gaat één ministerpost al zeker naar een vrouw, vermoedelijk Inge Vervotte, omdat de nieuwe partijvoorzitter waarschijnlijk een man wordt. Dat zou dan Wouter Beke of mogelijk Steven Vanackere zijn.

Gouverneur

De kans is klein dat de tweede post naar Leterme gaat. "Iedereen is het erover eens dat hij een geschikte vakminister zou zijn, maar hem opnieuw minister maken, alsof er nooit verkiezingen zijn geweest, alsof de voorbije drie jaar niet bestaan hebben, dat kunnen we echt niet maken", zegt een partijbons.

Voor Leterme zou een uitweg gezocht worden, in Europa of in West-Vlaanderen. Zo wordt hij vaak genoemd als opvolger van West-Vlaams gouverneur Paul Breyne, die over maximaal anderhalf jaar met pensioen gaat.

MEEST RECENT