Geen kusttram vandaag

Geen kusttram vandaag

Geen kusttram vandaag

Print
Aan de kust staken bestuurders van trams en bussen vandaag. "Aan de kust rijden hoogstens drie buslijnen. In Brugge rijdt maar tien procent en in de Westhoek is de dienstverlening ook beperkt. In heel West-Vlaanderen rijdt zowat zestig procent van de bussen", zegt woordvoerder Dirk Schockaert.

Het is logisch dat er in het binnenland solidariteit ontstaat met de bestuurders van De Lijn aan de kust", zegt Jurgen Braeckevelt van de christelijke vakbond ACV. "De problemen zijn overal dezelfde. De reistijden zijn in theorie haalbaar, maar niet in de praktijk. Daardoor zien de chauffeur op het einde van hun rit hun pauze sterk verkort. Er zijn andere manieren van besparen nodig."

De Lijn begrijpt de staking niet. "Op lijnen waar de bussen vlotter kunnen rijden omdat we eerder in vrije busbanen hebben geïnvesteerd, wordt de rijtijd bijgesteld. In april hebben we een test uitgevoerd met de kusttram. Die reed om de 20 minuten in plaats van om het kwartier. Toen kwam er geen enkele opmerking van de chauffeurs over capaciteit- of doorstromingsproblemen. Vandaag kan dit niet meer." De Lijn beklemtoont dat aan de rusttijden niet wordt geraakt.

Toeristen

De staking zal volgens De Lijn vooral de reizigers en de toeristische sector raken. "Veel toeristen trekken op een dag met minder zon naar een evenement of attractie in een andere badplaats en gebruiken daarvoor de kusttram", besluit Schockaert.

MEEST RECENT