AXA ziet winst kwart dalen

AXA ziet winst kwart dalen

AXA ziet winst kwart dalen

Print
De Franse financiële groep AXA heeft in de eerste zes maanden van 2010 een nettowinst geboekt van 944 miljoen euro. In dezelfde perode van 2009 tikte de winstmeter nog af op 1,323 miljard euro. Ook de Belgische activiteiten van AXA droegen minder bij tot het groepsresultaat.

De bijdrage van de activiteit in levensverzekeringen uit België liep terug van 213 miljoen euro naar 130 miljoen euro. Die van de tak schadeverzekeringen van 92 naar 79 miljoen euro. Voor de banktak geeft AXA geen afzonderlijke Belgische resultaten. Maar daar steeg het verlies van 3 miljoen euro naar 20 miljoen euro.

De terugval van de groepswinst met 28% werd niettemin voornamelijk veroorzaakt door een eenmalig uitzonderlijk verlies van 1,478 miljard euro op het afstoten van de activiteiten in levensverzekeringen in het Verenigd Koninkrijk.

Wordt die eenmalige waardevermindering uit de cijfers gehaald, dan zou de winst gevoelig zijn gestegen. Maar dat had AXA dan weer vooral te danken aan een betere toestand op de financiële markten. De verkoop van aandelen leverde nu een winst op van 491 miljoen euro. Vorig jaar was dit maar 241 miljoen euro. Tegelijk diende het minder waardeverminderingen te boeken op de aandelen die in waarde daalden.

JVG

.

Nu in het nieuws