"Jörg Haider werd gesponsord door Kadhafi en Saddam"

Jörg Haider werd gesponsord door Kadhafi en Saddam

"Jörg Haider werd gesponsord door Kadhafi en Saddam"

Print
In Oostenrijk wordt druk gespeculeerd over de geheime rekeningen van de overleden politicus Jörg Haider. Volgens de Weense krant Falter zou het geld afkomstig zijn van de Libische leider Kadhafi en de Iraakse dictator Saddam Hoessein.

Vorige week lekte uit dat Haider, die in oktober 2008 om het leven kwam bij een verkeersongeval, een geheime rekening in Liechtenstein had. Daarop stond 55 miljoen euro, maar bij zijn dood was er nog maar 5 miljoen euro van over. Intussen wordt er gespeculeerd over de herkomst van het geld.

Volgens Falter staat het antwoord in dagboeknotities van Haiders vetrouweling Walter Meischberger. 45 miljoen euro zou afkomstig zijn van het entourage van de Libische leider Moammar Kadhafi. De Iraakse dictator Saddam Hoessein zou 10 miljoen euro geschonken hebben. Het geld diende vermoedelijk voor de verkiezingscampagne van Haider.

Privatisering

De extreemrechtse politicus stond bekend als iemand die moslims liever niet in zijn land wilde. De schenkingen van twee leiders uit moslimlanden is dan ook opvallend. Haider zou het geld gekregen hebben om ervoor te zorgen dat Libië en Irak lucratieve zaakjes konden opzetten in Oostenrijk. Zo zou Libië betrokken zijn bij een omstreden privatisering van een Oostenrijkse maatschappij voor sociale woningbouw.

Aanhangers van Jörg Haider beweren dat de geheime rekening opgezet spel. Zij noemen het dagboek van Meischberger een vervalsing. "Dit is gewoon een politieke afrekening die helemaal gebaseerd is op verzinsels", klinkt het.

Nu in het nieuws