Thenergo doet laatste poging om te overleven

Print
De beursgenoteerde Antwerpse producent van groene stroom uit biomassa Thenergo doet een laatste poging om te overleven. Omdat het bedrijf er nog steeds niet in geslaagd is om vers geld op te halen, worden alle energiecentrales die nog in aanbouw zijn en dus middelen vergen stopgezet. Ook worden een aantal bezittingen verkocht. Maar zelfs dan is het bloeden niet gestelpt.

Thenergo had grootse plannen. Het zette een hele waslijst op van kleinschalige energiecentrales op, die stroom halen uit biomassa. Maar het bedrijf vergaloppeerde zich, onder meer door een aantal overnames te zwaar te betalen. Zo slorpten de Kempense afvalophaler Leysen en het Duitse tse.AG heel wat middelen op.

Om de zaak financieel weer op het goede pad te krijgen, kreeg de raad van bestuur in mei nog de opdracht om 16 miljoen euro vers geld te zoeken. Het mocht daaroe aandelen uitgeven tegen 0,01 euro per stuk. Maar zelfs die lage prijs kon geen investeerders aantrekken.

Voorts werden een aantal zaken verkocht. Zo ging de Kempense afvalgroep Leysen opnieuw de deur uit. Hij werd verkocht aan het Nederlandse Van Gansewinkel. Ook tse.AG kreeg een nieuwe eigenaar. Dit laatste deeld de schuld van Thenergo met 36 miljoen afnemen.

Verkoop Binergy

Maar ook dat volstond niet. Dus komen er nu opnieuw dringende maatregelen. Zo worden alle projecten die nog geld opslorpen verkocht of stopgezet. Dat geldt onder meer voor het Binergy-project in Ieper, dat op korte termijn vier miljoen euro vers geld nodig heeft.

Ook wordt het mes gezet in de werkingskosten. Een grondige reorganisatie moet jaarlijks voor 1,8 miljoen euro aan besparingen opleveren.

Restant

Na de afslanking zal Thenergo nog voor iets meer dan 67 MWe aan WKK-installaties in portefeuille hebben. Het gaat om centrales die op tuinbouwbedrijven draaien. Ze zijn goed voor een omzet van 36 miljoen euro en een jaarlijkse positieve bedrijfskasstroom van 4,3 miljoen euro. Daarvan moeten nog wel intresten en belastingen worden betaald. Ook moeten nog afschrijvingen worden afgetrokken.

Worden ook intresten en belastingen in rekening gebracht, dan blijft Thenergo nog steeds bloeden. Het bedrijf verliest nog steeds 1,9 miljoen euro op jaarbasis.

Verkoop Houthalen en Kallo

Om nog even voort te kunnen, worden daarom de schuiven leeggemaakt. Zo wordt een eigendom in Houthalen in de etalage gezet, evenals de activiteit van Fertikal in Kallo, waar stroom werd gehaald uit mest. Dit moet nog 2 miljoen euro opbrengen. Zelf heeft Thenergo op dit moment nog zo'n 700.000 euro in kas.

De komende maanden poogt Thenergo alsnog een investeerder te vinden voor een afgeslankt bedrijf, dat nog een resterende schuld van 37 miljoen zal torsen.

Vorig jaar pompte de Vlaamse overheid via de Participatiemaatschappij Vlaanderen nog vers geld in het bedrijf.

JVG