Peperduur politiesysteem faalt op E34

Peperduur politiesysteem faalt op E34

Peperduur politiesysteem faalt op E34

Print
Arendonk - "Stuur versterking, we worden beschoten!", luidde maandagavond de noodoproep van de wegpolitie toen ze op de E34 in Eersel met kalasjnikovs onder vuur werd genomen. De oproep kwam echter niet aan. Het dure Astridzendsysteem van de politie liet de agenten in de steek. En niet voor het eerst.

De agenten werden maandagavond omstreeks 20.15u door gangsters die een vrachtwagen wilden carjacken beschoten. Toen de agenten gebruik wilden maken van hun Astrid-zendsysteem om versterking te vragen, bleek het niet te werken. Hun wagen werd eerst doorzeefd en vervolgens geramd. De agenten bleven als bij wonder ongedeerd. De gangsters konden ontkomen.

Eersel ligt vijf kilometer over de grens. Dat de schietpartij in Nederland gebeurde, mag echter geen excuus zijn voor het niet-functioneren van Astrid. Het communicatiesysteem voor de politie en hulpdiensten zou immers grensoverschrijdend moeten werken bij achtervolgingen.

"Maar zelfs in eigen land werkt het niet optimaal", zegt Paul Scherens van de vakbond ACOD. "Op de E34 zijn er vier stroken zonder bereik: de grensovergang in Postel, een strook in Zoersel en een in Vorselaar, en de buurt van de Texaco-parking in Gierle. En zo zijn er meer probleemgebieden. Onder meer in de kuststreek."

"We hebben dit al meermaals aangekaart", aldus Scherens. "In Eersel is er gelukkig niemand gewond geraakt, maar dergelijke situaties kunnen ook faliekant aflopen voor de betrokkenen. Astrid is een peperduur communicatiesysteem, het heeft miljoenen gekost. Dat moet optimaal werken. Wat moeten we tegen onze mensen zeggen? Niet patrouilleren in gebieden zonder ontvangst?"

AK

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio