"Honderdduizenden ambtenaren te veel"

Honderdduizenden ambtenaren te veel

"Honderdduizenden ambtenaren te veel"

Print
De Cubaanse regering wil het aantal overheidsbanen gaandeweg verminderen, onder meer door de regels voor particulier werk te versoepelen. "De staat moet niet overal voor zorgen."

De belangrijkste werkgever op Cuba is de staat, die 90 procent van de activiteit controleert. Volgens president Raúl Castro zijn er "honderdduizenden banen" te veel.

De Cubaanse regering wil nu de arbeidsmarkt stapsgewijs hervormen. Cuba moet af van de "paternalistische aanpak die mensen niet stimuleert om te werken voor hun levensonderhoud", zei Castro zondag in een toespraak voor het parlement. Castro erkende dat het thema gevoelig ligt maar dat "niemand aan zijn lot zal worden overgelaten" en dat "wie echt niet in staat is te werken" zal worden geholpen.

Belangrijk in de hervorming is dat meer Cubanen voor eigen rekening zullen kunnen werken, door het versoepelen van allerlei bestaande regelingen. Dat moet een alternatief bieden aan de overtollige arbeidskrachten.

Sovjet-Unie

De regering zette de deur naar particuliere arbeid al open in de jaren negentig, toen veel Cubaanse bedrijven de deuren moesten sluiten als gevolg van de crisis na het verdwijnen van het communisme in Oost-Europa en de Sovjet-Unie. Maar vorig jaar waren nog maar 140.000 licenties voor zelfstandige arbeid uitgereikt.

Enkele maanden geleden begon de Cubaanse overheid te experimenteren met het uitreiken van privélicenties voor kapperszaken en taxichauffeurs. Dat alternatief "moet uitgebreid worden naar andere diensten", zegt minister van Economie Marino Murillo.

RP (IPS)

.

Nu in het nieuws