VN-commissie onderzoekt Israëlische aanval op hulpkonvooi

VN-commissie onderzoekt Israëlische aanval op hulpkonvooi

VN-commissie onderzoekt Israëlische aanval op hulpkonvooi

Print
Na lang aarzelen geeft de Israëlische regering dan toch toestemming aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon om een internationale onderzoekscommissie op te richten naar de wereldwijd veroordeelde aanval op een vloot met humanitaire hulp voor Gaza in mei. Tien Turkse activisten werden toen gedood.

"Dit is een onverwachte wending", zo feliciteerde Ban zichzelf maandag. Maar wie naar het verleden kijkt, blijft sceptisch. "Israël aanvaardde nooit een onderzoek vanuit de VN of de internationale gemeenschap naar zijn schendingen van de mensenrechten", verklaart Phyllis Bennis, een experte van het Instituut voor Beleidsstudies in Washington.

"Denk maar aan de manier waarop het land het Goldstone-rapport met mogelijke oorlogsmisdaden tijdens de aanval op Gaza in 2008-2009 afwees en veroordeelde. Of hoe professor Richard Falk als bijzondere VN-rapporteur voor de mensenrechten in de Bezette Palestijnse Gebieden niet werd toegelaten tot de Westoever om zijn mandaat uit te voeren."

Loze belofte

Bennis verwijst ook naar de keer dat Israël deed alsof het wou meewerken aan een onderzoek van de VN in 2002 naar de dood van burgers in het vluchtelingenkamp van Jenin tijdens de Israëlische herbezetting van de Westoever. Israël liet het onderzoeksteam toe, maar vroeg steeds meer toegevingen. Uiteindelijk kwam het op zijn belofte terug en werd het team uitgewezen.

De nieuwe commissie zal niet betrokken worden bij enig misdaadonderzoek, vertelde VN-woordvoerder Martin Nesirky maandag. "Haar opdracht bestaat erin de feiten, omstandigheden en context van het incident te achterhalen, maar ook aanbevelingen te doen om soortgelijke incidenten in de toekomst te vermijden."

JDM (IPS)

.

Nu in het nieuws