Terugtrekking uit Irak kan problemen in Midden-Oosten niet verhullen

Hoewel president Obama de gestage terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak verpakt als een bewijs dat zijn beleid vruchten afwerpt, zijn de laatste berichten uit de regio minder hoopgevend. Uit een nieuwe peiling blijkt ook dat de meerderheid van de Amerikanen zijn aanpak niet steunt.

wverhaert

Juli was de bloedigste maand voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan sinds de taliban er van de macht werden verdreven eind 2001. Tot overmaat van ramp krijgt de omstreden grensstreek tussen Afghanistan en Pakistan de zwaarste overstroming in tachtig jaar te slikken.

Elke vooruitgang die het centrale gezag in Islamabad in het voorbije jaar had geboekt om de regio opnieuw te controleren op de Pakistaanse taliban en de fundamenten te leggen voor een ontwikkelingsplan met Amerikaanse steun, is nu weggespoeld.

Iran

Tegelijk kon Obama Iran niet overtuigen om zijn nucleair programma aan banden te leggen. De Amerikaanse president had nochtans de Russische en Chinese steun voor een nieuw rondje van sancties binnen de VN-Veiligheidsraad, en wist hij de Europese Unie en andere bondgenoten te overhalen om veel sterkere maatregelen te treffen tegen Teheran.

Israël

Obama had van het oplossen van het Israëlisch-Palestijnse conflict een topprioriteit gemaakt sinds zijn aantreden, maar ook op dat vlak beweegt er weinig.

Integendeel, Israël legt zijn eis om geen nieuwe nederzettingen te bouwen in bezet gebied, waaronder Oost-Jeruzalem, naast zich neer. Hierdoor krijgt zijn geloofwaardigheid in de regio een ernstige deuk, menen veel experts.

JDM (IPS)