"Hamas verandert Gaza geleidelijk in islamitische staat"

Hamas verandert Gaza geleidelijk in islamitische staat

"Hamas verandert Gaza geleidelijk in islamitische staat"

Print
Inwoners van Gaza zitten tussen hamer en aambeeld. Terwijl Israël de kust blokkeert, ondergraaft de Hamas-regering de burgerlijke en politieke vrijheden. Het lijkt op een campagne om Gaza traag maar zeker te islamiseren.

Vorige week vielen speurders van Hamas verschillende winkels binnen om kledij met "immorele" opschriften in beslag te nemen. Katoenen T-shirts uit Gaza-stad waarop 'Porn Man Clothing' te lezen staat, werden in beslag genomen. De politie pakte ook de fabrikanten op voor ondervraging. Onderzoekers lieten weten dat er klacht zal worden ingediend op grond van immoraliteit.

Waterpijp

Vorige week nog kwam er een verbod voor vrouwen op het roken van waterpijp in het openbaar. Volgens de Hamas-autoriteiten strookt dat niet met de "Palestijnse tradities en waarden".

"Ik moest lachen toen ik het nieuws hoorde", vertelt Riham Abdul Karim, een correspondente bij Middle East Broadcasting (MBC). "Je mag mensen niet dwingen om tegen hun wil bepaalde tradities te volgen. Gaza is reeds een conservatieve samenleving, en mensen kunnen zelf uitmaken welk gedrag ze goedvinden."

JDM (IPS)

.

Nu in het nieuws