Dominicaanse jonge moeder smokkelt 1,4 kilo cocaïne naar België

Dominicaanse jonge moeder smokkelt 1,4 kilo cocaïne naar België

Dominicaanse jonge moeder smokkelt 1,4 kilo cocaïne naar België

Print
De vakantiekamer van de Hasseltse rechtbank veroordeelde dinsdag een Dominicaanse drugskoerierster (20) die in de omgeving van Madrid woont, tot 18 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 5.500 euro.

Ze was op 28 maart op de luchthaven in Zaventem tegen de lamp gelopen met 1,4 kilo cocaïne. De jonge moeder had een dertigtal boletta's met cocaïnepoeder ingeslikt en vervoerde ook enkele pakjes met een mengeling van cocaïne en cafeïne in een korset. Voor deze uiterst risicovolle klus zou ze 7.000 euro krijgen.

De vrouw reisde niet alleen: een eveneens uit de Dominicaanse Republiek afkomstige man (30) die in Stekene woont, vergezelde haar. Justitie kwam de twee op het spoor tijdens een undercoveroperatie, waarbij een infiltrant zich had voorgedaan als potentiëel afnemer. De zaak kwam uiteindelijk in Hasselt voor de rechtbank, omdat het kopstuk en een klant van het cocaïnekartel in Limburg wonen.

Het kopstuk (27) uit Heusden-Zolder, die in het drugswereldje met de bijnaam '50 Cent' door het leven gaat, bleef contact houden met zijn Dominicaanse roots. Hij reisde geregeld naar zijn geboorteland. Hij vertelde de infiltrant van de politie dat hij onmiddellijk acht kilo cocaïne kon leveren. Vijftien kilo kon ook, maar dan was er wel een levertijd. Het bleek ook dat '50 Cent' contacten onderhield met het Hasseltse drugsmilieu. Hijzelf had zelf in augustus vorig jaar cocaïne gesmokkeld in een beauty-case. Naargelang de bronnen ging het om één tot drie kilo. De Heusdenaar hoorde zich dinsdag veroordelen tot drie jaar cel, waarvan één met voorwaardelijk uitstel, en een boete van 5.500 euro.

De man uit Stekene die als 'chaperon' optrad voor de drugskoerierster, kreeg dertig maanden cel, waarvan tien met uitstel, en een boete van 5.500 euro, waarvan de helft met uitstel. Hij moet een cursus Nederlands volgen, wil hij van het uitstel genieten. Hij legde contacten met leveranciers in de Dominicaanse republiek en zorgde dat de overhandiging aan de koeriers die de drugs moesten overbrengen, vlekkeloos verliep. Die overbrengers begeleidde hij ook. Eenmaal in België verkocht hij zelf ook drugs vanuit een flat in Antwerpen.

De drie rechters hebben tenslotte ook nog een Zonhovenaar (34) veroordeeld: die liep als afnemer van de drugs een celstraf van acht maanden, waarvan de helft met uitstel, op en een boete van 5.500 euro, waarvan slechts één tiende effectief. Deze dealer zou voor de cocaïne 36 euro per gram hebben betaald en verkocht het goedje door tegen 50 euro per gram.

JaNi

.

Nu in het nieuws