Wetenschappers vrezen impact op lange termijn van BP-olieramp

Wetenschappers vrezen impact op lange termijn van BP-olieramp

Wetenschappers vrezen impact op lange termijn van BP-olieramp

Print
De Golf van Mexico lijkt zich snel te herstellen, als we recente berichten in de media mogen geloven. Wetenschappers en biologen tonen zich echter "ernstig bezorgd" over de impact die waarschijnlijk "verschillende decennia" merkbaar blijft.

"We zullen verschillende decennia af te rekenen krijgen met de gevolgen van dit olielek. Ik zal het herstel niet meer meemaken", voorspelt oceanograaf en bioloog Ed Cake. Hij vergeleek met de Exxon Valdez en de tweede grootste olieramp in de Golf van Mexico (die van BP is de grootste), namelijk Ixoc I in de Golf van Campeche in 1979.

"De impact van Exxon Valdez voelen we nog 21 jaar later, net als die van Ixtoc I 31 jaar later. Het verontrust me dat oesters in de baaien van het schiereiland Yucatan na 31 jaar nog niet terug zijn. En dat terwijl Ixtoc I in vergelijking een kleiner lek was."

Koralen

Cake maakt zich ook zorgen over het diepzeeleven. Doordat BP minstens 7,2 miljoen liter chemische stoffen heeft gebruikt om te olie af te breken, zonk het merendeel naar de bodem van zee. "Niet ver van de bron waar BP olie oppompte, trof een pijplijnbedrijf een nieuw ecosysteem van koralen aan, waarvan niemand het bestaan vermoedde. Die unieke koraalriffen zullen nu bedekt liggen met olie en zijn niet meer herstellen", illustreert hij.

Hoogleraar Stephen Cofer-Shabica ging als oceanograaf de gevolgen na van de Ixtoc I-ramp voor de Padre Island National Seashore in het zuiden van Texas. "Vandaag vind je, 31 jaar later, nog olie in het zand van Padre Island."

JDM (IPS)

.

Nu in het nieuws