Seks & Relaties

Einde middelbaar luidt gewichtstoename in

Print

Einde middelbaar luidt gewichtstoename in

Scholieren die de overstap maken van de middelbare school naar het hogere onderwijs bewegen minder en komen de nodige kilootjes bij. Dat blijkt uit een onderzoek van bewegingswetenschappers Sylvie Uytterhaegen en Anne Veeckman aan de Universiteit van Gent.

In het secundaire onderwijs zijn de leerlingen over het algemeen veel actiever dan tijdens het hoger onderwijs. "De resultaten waren gelijkaardig voor jongens en meisjes. Bovendien houdt het al of niet op kot zitten geen verband met de daling in lichaamsbeweging. Kotstudenten vonden hun omgeving bewegingsvriendelijker dan thuisstudenten, maar dat leidde toch niet tot meer sporten."

Volgens de onderzoekers liggen een verhoogde werkdruk en stress aan de basis van de verminderde lichaamsbeweging. Bovendien vallen er twee verplichte lessen lichamelijke opvoeding weg, waardoor de studenten nog minder gaan sporten.

Qua eetgewoonten is er een duidelijk verschil tussen studenten die thuis eten en studenten die op kot zitten. "Die laatste groep eet duidelijk minder groenten, fruit en melkproducten maar wel evenveel vlees of vis." Zeventig procent van de eerstejaarsstudenten werd dikker, gemiddeld tussen 1 en 3,5 kilogram, maar de meerderheid bleef wel binnen de BMI-normen.

NIET TE MISSEN