Noordelijke IJszee zonder ijs geen buffer voor CO2-uitstoot

Noordelijke IJszee zonder ijs geen buffer voor CO2-uitstoot

Noordelijke IJszee zonder ijs geen buffer voor CO2-uitstoot

Print
Door de opwarming van de aarde smelt het ijs van de Noordelijke IJszee. Komt zo geen extra capaciteit beschikbaar om CO2 op te slaan, het broeikasgas dat verantwoordelijk wordt geacht voor die opwarming? Nee, zo blijkt uit Amerikaans-Chinees onderzoek.

Oceanen staan erom bekend dat ze enorme hoeveelheden CO2 kunnen opslaan. De oceanen hebben ongeveer 30 procent opgeslagen van de hoeveelheid CO2 die er de laatste 200 jaar is bijgekomen.

Wetenschappers zijn daarom al langer geïnteresseerd in de vraag wat er kan gebeuren als de oceaanoppervlakte vergroot doordat het ijs van de Noordelijke IJszee, de enorme oceaan ten noorden van Noord-Amerika en Azië, smelt als gevolg van de opwarming van de aarde. Kan dat geen gigantische opslagplaats voor CO2 worden? Kan dat met andere woorden geen oplossing betekenen voor de klimaatwijziging?

Nee, zegt Wei-Jun Cai, hoogleraar mariene biologie van de Universiteit van Georgia. Uit onderzoek dat hij sinds 2008 doet in samenwerking met Chinese wetenschappers, blijkt dat de Noordelijke IJszee inderdaad CO2 opneemt. Maar naarmate het ijs smelt, neemt de capaciteit van het water om CO2 op te nemen snel af. De CO2-gehaltes in water en atmosfeer bereiken al heel snel een evenwicht, zegt Cai.

RP

ISP

.

Nu in het nieuws