Jacht op de nakomelingen van Oetzi kan beginnen

Wetenschappers zijn erin geslaagd het volledige DNA van Oetzi, de ijsman uit Zuid-Tirol, te bepalen. Nu is de jacht open op nakomelingen van Oetzi. De vergelijking van Oetzi's DNA met dat van zijn nakomelingen kan een nieuw licht werpen op ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk en kanker.

Wetenschappers van het "Istituto per le Mummie e l'Iceman" (Instituut voor mummies en voor de ijsman) in Bolzana hebben gezegd dat ze met de informatie nakomelingen kunnen identificeren maar ook genetische wijzigingen kunnen blootleggen die zich sinds het neolithicum hebben voorgedaan.

Ouder dan de farao's

Oetzi werd 20 jaar geleden in een gletsjer gevonden. De ijsmummie is 5.300 jaar oud en daarmee de oudste gemummificeerde mens. De farao's zijn minstens 1.000 jaar jonger.

Niet veel nakomelingen

Het mitochondriaal DNA van Oetzi was al eerder ontrafeld. Maar dit materiaal wordt enkel van moeders op kinderen doorgegeven en biedt heel wat minder informatie dan de volledige genetische code. Wel was op basis van dat mitochondriaal DNA al duidelijk dat Oetzi niet veel nakomelingen telt, als er überhaupt nazaten zullen gevonden worden in de Alpen.

Nu in het nieuws