ING legt 60-plussers afhaallimiet van 1.000 euro op

ING legt 60-plussers afhaallimiet van 1.000 euro op

ING legt 60-plussers afhaallimiet van 1.000 euro op

Print
ING voert een afhaallimiet van 1.000 euro per week in voor 60-plussers. De bank doet dat naar eigen zeggen om de klanten te beschermen tegen fraude, oplichting en afpersing. Na luid protest zal ING de beslissing echter woensdag al evalueren. Wanneer zou blijken dat de maatregel in strijd is met de antidiscriminatiewetgeving, zal de bank hem bijstellen.

De klanten uit de doelgroep worden uitgenodigd om de opvraaglimiet te beperken tot 1.000 euro per week, terwijl dat nu 2.500 euro is.

Vaker slachtoffer

Uit het verslag van de bemiddelingsdienst blijkt dat 60-plussers veel vaker slachtoffer zijn van fraude en misbruik van de bankkaarten. Ze worden vaker overvallen en laten gemakkelijker iemand over de schouder meegluren bij het intikken van de code. Door het verlagen van de afhaallimiet wordt mogelijke schade beperkt.

Eén belangenvereniging van senioren, Senior Flex, heeft al gereageerd en noemt de maatregel "eenvoudigweg discriminatie wegens leeftijd".

'Onverstandig'

Ontslagnemend minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne dringt er bij ING op aan de maatregel rond het beperken van de opvraaglimiet voor 60-plussers te herzien. Ook minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) wil dat ING de beslissing intrekt.

"Het is onverstandig van de bank om zo'n maatregel te nemen zonder overleg met de 60-plussers. Bovendien is de reactie overdreven. Alsof 60-plussers niet meer in staat zijn om verstandig met hun geld om te springen. Dit is een maatregel die ganse groepen van de bevolking treft", aldus Van Quickenborne.

BNP Paribas Fortis, Dexia en KBC hebben alvast laten weten dat zij niet van plan zijn om de afhaallimieten van 60-plussers te beperken.

.

Nu in het nieuws