Protest tegen onteigeningen in Borgerhout

In een open brief aan het stadsbestuur vragen de bewoners van het Moorkensplein om niet onteigend te worden. “Dit plan is absurd”, zeggen ze.

ikerremans

Het stadsbestuur wil elf woningen onteigenen voor de aanleg van een nieuw park aan het Moorkensplein. Het gaat om woningen in de Lang-, Marée- en Bakkerstraat. “De meeste Borgerhoutenaren zijn het ermee eens dat er in Oud-Borgerhout te weinig groen aanwezig is”, zeggen de bewoners.

Lees hier: het standpunt van Sacha Van Wiele Lees hier: De open brief van de bewoners

“Ook wij. De stad is van plan om via onteigening van bewoonde, meestal gerenoveerde en waardevolle woningen, nieuwe groene ruimte te creëren. Anderzijds wordt er op andere sites volop open ruimte volgebouwd. Als onteigenden zouden wij voorkooprecht krijgen op de nieuwe appartementen en woningen. Dat is toch al te absurd. Waarom eerst mensen wegjagen, om ze later via heropwaardering van de buurt weer aan te trekken?”

Volgens de bewoners zijn er alternatieven om extra groen te creëren. “In 2005 werd een wedstrijd uitgeschreven voor de heraanleg aan het districtsgebouw. Het leverde waardevolle voorstellen op”, aldus de bewoners.

Ludo Van Campenhout (Open Vld), schepen van Stadsontwikkeling, ontvangt binnenkort de bewoners. “Binnen het schepencollege evalueren we de plannen”, zegt Van Campenhout. “Ik ben persoonlijk niet gevonden voor een onteigening van deze elf woningen. Dit is niet billijk. Iedereen wil natuurlijk meer groen in de stad. Dat is niet altijd eenvoudig. We moeten daarom creatief zijn.”

SVW

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio