Afval slingert rond naast containers

In Lier lag er maandagmorgen op veel plaatsen in de stad afval rond te slingeren op en rond de ondergrondse containers. Blijkbaar wilden veel mensen hun afval kwijt.

ikerremans

Het was gemeenteraadslid Marcel Taelman (Vlaams Belang) die maandagmorgen om 8u met zijn fototoestel op pad trok. Een waar slagveld stelde hij op sommige plaatsen vast. “Blijkbaar heeft Ivarem het diftar-systeem nog altijd niet onder controle”, klinkt het.

Bij Ivarem zelf moesten ze ook vaststellen dat het niet geheel gelopen is zoals het moet. “We zagen ook dat er uitzonderlijk veel afval is aangebracht. Dat is twee weken geleden ook al eens gebeurd. We hebben er niet echt een verklaring voor”, zegt Vic Beyens, die aan het hoofd staat van de inzameldienst.

Volgens de man zijn alle vuilniszakken naast de containers niet het gevolg van volle containers. “Als mensen een te grote zak in een te kleine container proppen, dan loopt die vast en wordt het systeem automatisch geblokkeerd. We stellen ook vast dat er mensen zijn die hun afval gewoon naast de container zetten omdat ze niet willen meedoen aan het systeem. Dit is dus niet enkel een probleem van te volle containers.”

Op zoek naar sluikstorters

Mensen die de containers blokkeren of hun afval ernaast zetten, riskeren wel een boete. “We doorzoeken alle vuilniszakken die ernaast staan voor persoonsgegevens. We sturen een verwittiging naar de mensen. Geregeld nemen we ook een GAS-ambtenaar mee, die ook effectief straffen kan opleggen. Zo hopen we hier een eind aan te kunnen maken.” Een laatste trend die Beyens vaststelt is de toename van sociale controle.

“Meer burgers ergeren zich aan het gedrag van stadsgenoten. Meer en meer krijgen we tips over mensen die zich niet aan de regels houden. In bijvoorbeeld Willebroek loopt een soortgelijk systeem en daar zijn geen problemen. In Lier loopt het nog niet geheel vlot”, zegt Vic Beyens tot slot.

BePrMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio