Essen onder de kromstaf

Print

Essen onder de kromstaf

Essen - Een van de bekendste en oudste gebouwen van Essen geeft haar geheimen prijs. Ontdek tijdens de tentoonstelling ‘Essen onder de kromstaf’ de geschiedenis van de Essense pastorij.
Bovendien toont het gemeentelijk archief van Essen enkele topstukken uit haar collectie. Bezoekers kunnen antieke parochieregisters uit de 17de, 18de en 19de eeuw bewonderen en onder begeleiding van een gids hun voorouders ontdekken. De parochieregisters zijn van onschatbare waarde en omschrijven elke doop, elk huwelijk en overlijden van de toenmalige parochie Nispen-Essen. De in het Latijn geschreven registers bieden een unieke kijk op de bevolking van die tijd.

Gastspreker Dries Kools laat ons op de openingsavond de geschiedenis van de abdij van Tongerloo – waar Essen toe behoorde – herbeleven. Dries Kools is licentiaat geschiedenis en momenteel centrumverantwoordelijke van het “Natuureducatiecentrum De Vroente” in Kalmthout. Tijdens de tentoonstelling zorgen bekwame Essense gidsen Maria Gommeren (dorpsgids) en Joris Mathysen (Dienst bevolking gemeente Essen) voor een boeiende toelichting.

info: GC de Oude Pastorij, Essendonk 3, Vrijdag 13 augustus openingsavond om 20.00 Zaterdag 14 en zondag 15 augustus van 13.00 tot 17.00 uur

Kris Peeters
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio