21 nieuwe sites in werelderfgoedlijst

21 nieuwe sites in werelderfgoedlijst

21 nieuwe sites in werelderfgoedlijst

Print
Unesco, de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur, heeft 21 nieuwe sites toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.

Van de nieuwe werelderfgoederen zijn er 15 cultuurerfgoed, 5 natuurerfgoed en één is een combinatie van beide. In drie landen, Kiribati, de Marshall-eilanden en Tadjikistan, werd voor het eerst een site erkend.

Een bestaand natuurerfgoed, het natuurpark Ngorongoro in Tanzania (foto), werd ook erkend als cultuurerfgoed en werd zo een gemengd erfgoed. De strafkolonies in Australië, het Bikini-atol waar de Verenigde Staten nucleaire experimenten uitvoerde op de Marshall-eilanden, en de grachten van Amsterdam in Nederland, zijn enkele van de nieuwe cultuurerfgoederen.

Enkele nieuwe natuurerfgoederen zijn de hoge bergtoppen, keteldalen en vestigingsmuren van het eiland Réunion, en de centrale hooglanden in Sri Lanka. De eilandengroep Papahanaumokuakea in Hawaï is nieuw gemengd erfgoed.

Ten slotte werden vier sites toegevoegd aan de lijst van bedreigd werelderfgoed. Het gaat om onder meer de regenwouden van de Atsinanana in Madagaskar. De Galapagos-eilanden in Ecuador werden van die lijst gehaald.

Het Werelderfgoedcomité kwam voor de 34ste keer bijeen in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. De werelderfgoedlijst bevat ondertussen al 911 sites.

.

Nu in het nieuws