Huurprijzen winkels blijven klimmen

Huurprijzen winkels blijven klimmen

Huurprijzen winkels blijven klimmen

Print
Crisis? Toch niet voor wie winkelpanden op een goede lokatie kan verhuren. De beursgenoteerde bevak Intervest Retail kon alle nieuwe of vernieuwde huurovereenkomsten afsluiten met hogere prijzen, tot zelfs 38%. Al moet Intervest wel toegeven dat haar huurprijzen zich onder het huidig marktgemiddelde bevonden. Door de hogere inkomsten krijgen de aandeelhouders van Intervest wel een hoger dividend.

Momenteel blijkt de as Meir-Leystraat in Antwerpen de duurste Belgische winkelstraat met tophuurniveaus tot 1.600/m²/jaar. De Nieuwstraat in Brussel blijft eveneens sterk met tophuren tot 1.500 euro/m²/jaar.

"Tijdens de hoogconjunctuur zijn de huurniveaus in Antwerpen, Brussel, Gent en Luik steeds realistisch gebleven, in tegenstelling tot deze in sommige andere landen. Ook het gebruik van sleutelgelden werkt als schokbreker: deze dalen of verdwijnen terwijl de huur stabiel blijft", zegt Intervest.

Ook al trekken sommige internationale ketens zoals Sfera weg uit de Belgische markt, blijven andere expansief. Nieuwkomers zijn onder meer het Britse River Island of het Amerikaanse Forever 21, die binnenkort een eerste Belgische winkel zullen openen op de Meir in Antwerpen. En de sluiting van enkele Carrefours kan worden opgevangen door de komst van Albert Heijn.

Weinig leegstand

Intervest Retail bezit over 328 miljoen euro aan winkelvastgoed. 55% heeft betrekking op winkelcentra en winkels langs drukken invalswegen naar de grote steden, de overige 45% op panden in de binnenstad. Ze waren eind juni voor 99,1% verhuurd. Door die gunstige situatie werd de waarde van het vastgoed door de schatters trouwens 1% hoger berekend.

Alleen met het winkelcentrum Julianus in Tongeren loopt het wat stroever. Maar de vestiging van de stedelijke dienst Toerisme en een zondagsopening per maand moet daaraan wat verhelpen.

Het andere zorgenkind uit de portefeuille - de herontwikkeling van het project Van de Ven uit Olen - werd inmiddels verkocht.

De interesse van investeerders voor winkelvastgoed blijft trouwens groot. Maar waar de markt tot voor kort vooral keek naar internationale investeerders, blijken nu vooral Belgen dit type vastgoed te kopen.

Dividend

De aandeelhouders van Intervest Retail zijn alvast goed af. Op basis van zijn resultaten per 30 juni 2010 verwacht de bevak over het jaar 2010 een dividend te kunnen uitkeren dat zal liggen tussen 2,45 euro en 2,55 euro. Vorige keer bedroeg dit 2,44 euro.

JVG

.

Nu in het nieuws