Bedrijven blijven zuinig met kantooroppervlakte

Print
Bedrijven zullen nog een tijdje blijven besparen op de oppervlakte aan kantoren en magazijnen. De eerste verandering daarin verwachten we pas in 2011, zegt de beursgenoteerde verhuurder van dergelijk vastgoed Intervest Offices. De aandeelhouders van de bevak zullen daartoe over dit jaar trouwens moeten instemmen met een lager dividend.

Intervest Offices beheert voor 528 miljoen euro aan kantoren en magazijnen. Het gros ervan situeert zich in Antwerpen, Mechelen en Brussel. Door de moeilijke economische situatie verlaagde de schatter de waarde van dit vastgoed met 1,3%.

Door de crisis kampt Intervest met een aanzienlijke leegstand. Eind juni was maar 87% verhuurd, nog een daling met 1% tegenover eind december. Bij de kantoren bedroeg de leegstand 11%, bij de magazijnen zelfs 19%.

De hoge leegstand zet huurders en kopers in een sterkere positie. Daardoor staan de huurprijzen van kantoren en magzijnen nog steeds onder druk. Al is er een belangrijke rem. Bedrijven schrikken vaak terug voor de hoge kosten die gepaard gaan met verhuizingen. Dus worden de meeste huurcontracten toch vernieuwd.

Intervest Offices verwacht niettemin nog een verdere daling van de huurinkomsten in de tweede jaarhelft. En dat zal gevolgen hebben voor de aandeelhouders. De bevak verwacht over heel 2010 een brutodividend te zullen kunnen uitkeren tussen 1,75 euro en 1,85 euro per aandeel. Dat is aanzienlijk minder dan de 2,15 euro die over vorig boekjaar nog werd uitgekeerd.

Door de lage beurskoers die Intervest Offices momenteel echter haalt op de Brusselse beurs geeft dit niettemin nog steeds een hoge opbrengst. Op basis van de slotkoers van 30 juni (21,41 euro) komt het verwachte dividend neer op een een brutodividendrendement tussen 8,2% en 8,6%.

Vebetering

Intussen ziet Intervest niettemin de eerste tekenen van een herstel. Vooral dan in de kantorenmarkt. Vooral kantoren die langdurig verhuurd zijn en voor stabiele inkomsten zorgen, liggen nu goed in de markt. Pas als er een meer algemeen herstel komt, zal ook de rest weer aantrekken.

JVG

.

Nu in het nieuws