"De N-VA wil geen enkele toegeving doen"

De N-VA wil geen enkele toegeving doen

"De N-VA wil geen enkele toegeving doen"

Print
De onderhandelingen over een regeringsvorming zijn tot dusver gevoerd zonder lekken, maar nu de politieke tenoren een weekje vakantie nemen, duiken de eerste indiscreties op. "De N-VA wil geen enkele toegeving doen", zegt een anonieme bron in La Libre Belgique.

"Toegevingen doen is niet hun sterkste punt. Ze willen het einde van het land. Ze zijn geen haar veranderd", aldus een tweede anonieme bron in dezelfde krant. De zogenoemde kloof met de Franstaligen blijft in feite een afgrond.

"Er is in dit stadium van de gesprekken geen enkele reden tot optimisme", zegt een insider. De N-VA-leden zouden minder geneigd zijn om een compromis te slikken dan voorzitter Bart De Wever, en houden op enkele uitzonderingen na vast aan hun programma.

Franstalige burgemeesters

Een van de toegevingen die de N-VA wil doen is de bevoegdheid over de benoeming van burgemeesters in de Brussels rand. Die bevoegdheid zou niet meer exclusief in Vlaamse handen moeten blijven en vanaf 2012 gedeeld worden.

Maar inzake de bevoegdheden van de minister van binnenlandse zaken, aldus La Libre Belgique, wil de N-VA "een lege schelp". Zo zouden asiel en migratie volledig naar de regio's verschuiven en ook het toezicht op de politie en de brandweer.

.

Nu in het nieuws