België en Nederland maken knieval voor FIFA

België en Nederland maken knieval voor FIFA

België en Nederland maken knieval voor FIFA

Print
Om het WK voetbal van 2018 of dat van 2022 te organiseren, willen België en Nederland wel erg ver gaan. Zo willen ze onder meer cafés hun biermerk laten inruilen tegen dat van de officiële sponsor van het WK, zijn ze bereid vips een eigen rijstrook op de snelweg te geven en beloven ze de wereldvoetbalbond FIFA dat zij geen eurocent belasting moeten betalen op de miljardenwinst.

WK-bidbook

In het zogenoemde WK-bidbook - waarvan de inhoud vlak voor de komst van de FIFA naar België en Nederland openbaar is gemaakt - valt te lezen hoe de Lage Landen bereid zijn een diepe knieval te maken voor de grote baas van ‘koning Voetbal’, voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond. Zo eist de FIFA bij het organiseren van een WK vrijstelling van belastingen en btw door het gastland, een eis waarop België en Nederland wel willen ingaan.

In Zuid-Afrika kon de FIFA naar schatting 1,5 miljard euro mee terug nemen naar Zwitserland en werd er dankzij de btw-vrijstelling veel minder betaald voor hotelkamers, taxiritten en diners. Volgens de makers van het bidbook een ‘standaardprocedure’, eerder ook al het geval tijdens het EK van 2000 in België en Nederland.

Ondertussen is er al veel ophef ontstaan over het bidbook. Onder meer senator Bert Anciaux (sp.a) en kamerlid Jean-Marie Dedecker (LDD) vinden het niet kunnen dat er miljardencadeaus worden gegeven aan een privé-organisatie als de FIFA.

Meer voetbalnieuws