Bijna 1.400 opvangplaatsen voor kinderen onder de 3 jaar

De komende maanden komen er in Mechelen nog eens 261 opvangplaatsen bij voor kids onder de drie jaar. Daarmee gaat Mechelen naar ruim 1.400 opvangplaatsen.

ikerremans

De vraag naar kinderopvang blijft almaar stijgen. “Niet alleen gaan er steeds meer koppels buitenshuis werken, ook het aantal geboorten blijft crescendo gaan in de stad”, zegt schepen van Kinderopvang Rita Janssens (sp.a).

In januari stond de teller nog op 1.145 opvangplaatsen. Er liepen het voorbije halfjaar acht aanvragen voor nieuwe kribbes binnen. Indien die aan de voorwaarden voldoen, zouden er nog eens 261 plaatsen bijkomen. “Dat betekent dat we in Mechelen met 40 procent ruim boven de Barcelona-norm zullen uitkomen”, beweert Janssens.

Toelage

“Volgens die norm moet er opvang zijn voor minstens 33 procent van de kinderen tussen nul en drie jaar. In het begin van deze legislatuur zaten we nog rond de 30 procent. Nu ziet het er dus naar uit dat we plaats hebben voor 40 procent van de kinderen jonger dan drie jaar. Hopelijk krijgen we in de tweede helft van dit jaar nog meer aanvragen binnen.”

Om nieuwe aanvragen te stimuleren, keert het stadsbestuur een toelage uit. “Die subsidie bedraagt 1.750 euro per opvangplaats, of zelfs 2.250 euro als het gaat om inkomensgerelateerde opvang”, zegt schepen Janssens.

Er komen binnenkort nog enkele opvangplaatsen bij. Zo opent kinderopvang Tinkerbel op 6 augustus een tweede vestiging in de Schaliënhoevedreef, maar er worden ook nieuwe kribbes opgestart. Op de Antwerpsesteenweg komt Het Speelhuisje en in het Lyceum in de Caputsteenstraat komt Stijn en Stientje.

LDN

Dienst kinderopvang, Maurits Sabbestraat 119, 015-29.83.24 of kinderopvang@mechelen.be.MEER OVER Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio