Amsterdamse grachtengordel erkend als werelderfgoed

Amsterdamse grachtengordel erkend als werelderfgoed

Amsterdamse grachtengordel erkend als werelderfgoed

Print
De Unesco, een organisatie van de Verenigde Naties, heeft zondag de Amsterdamse grachtengordel erkend als werelderfgoed.

Op een bijzondere bijeenkomst van de werelderfgoedcommissie in Brasilia werd besloten om vijftien nieuwe sites aan de werelderfgoedlijst toe te voegen.

Naast de grachtengordel, die dateert uit de 17e eeuw werden ook volgende sites erkend: de keizerlijke vestiging Thang Long-Hanoi (Vietnam), de historische monumenten van Dengfeng (China), de archeologische site van Sarazm (Tadzjikistan), de bisschopsstad Albi (Frankrijk), de bazaar van Tabriz (Iran), het district At-Turaif in ad-Dir'iyah (Saudi-Arabië), strafkolonies in Australië, de astronomische observatiesite Jantar Mantar in Jaipur (India), de tombe van sjeik Safi al-Din in Ardabil (Iran), het Bikini-atol waar de VS nucleaire experimenten uitvoerden, de historische steden Hahoe en Yangdong (Zuid-Korea), het natuurpark Ngorongoro (Tanzania), de centrale hooglanden in Sri Lanka en de eilandengroep PapahDünaumokuDükea (Hawaï).

In totaal zijn nu al 904 sites erkend door de Unesco. Ze zijn naar verluidt uniek en van grote waarde voor de beschaving.

.

Nu in het nieuws