Diaken brengt Staatsveiligheid in verlegenheid

Diaken brengt Staatsveiligheid in verlegenheid

Diaken brengt Staatsveiligheid in verlegenheid

Print
Jean-Pol Druart leidt al jarenlang een dubbelleven. Hij is niet alleen diaken in het bisdom van Namen, maar ook nog eens medewerker van de Staatsveiligheid. Alleen was dat nu ook niet een groot geheim.

Eind 2005 besloot de huidige aartsbisschop André-Mutien Léonard de man uit Bomel tot diaken te wijden, een van de drie hogere wijdingen in de rooms-katholieke kerk. Een diaken moet beschouwd worden als een volwassen misdienaar of een hulppriester.

Destijds werd er op de website van het bisdom een korte biografie van de man geplaatst. Daarin stond vermeld dat hij aan de slag was als 'divisionair inspecteur bij de Staatsveiligheid, geattacheerd aan de pastorale ploeg Namen-centrum'. De Staatsveiligheid heeft dat nu pas ontdekt.

"Het biechtgeheim staat mijn functioneren in de Staatsveiligheid niet in de weg", reageert de man. "Diakens mogen trouwens niet de biecht afnemen. Ik heb mijn werk als ambtenaar. Daarnaast heb ik mijn persoonlijke geloofsovertuiging. Het ene vormt geen belemmering voor het andere. Beide hebben niets met elkaar te maken."

De Staatsveiligheid is misnoegd over het feit dat de man zijn discrete functie aan de grote klok heeft gehangen. De biografie werd enkele dagen geleden aangepast.

Nu in het nieuws