Bewoners klagen over gebrekkige basiszorg in rusthuis Melgeshof

Met de enorme hitte van de voorbije weken was het “helemaal niet te doen”. Daarom klagen een paar rusthuisbewoners van Melgeshof over het feit dat hun wekelijks bad geregeld wordt overgeslagen.

ikerremans

Leontina Frissen (89) haalt haar ‘niet in bad geweest’-lijstje boven: week van 6 mei 2010, week van 13 mei 2010, week van 22 juli 2010.

Zij en haar familie houden het allemaal nauwgezet bij. “Want dat kan toch niet, hè. Wij kunnen ons niet zelf behelpen en een bad per week is toch geen luxe. We betalen bovendien genoeg hier: 52,40 euro per dag. Het tarief is nog maar pas opgeslagen. En zeker met die hitte was een kattenwas ’s morgens echt niet genoeg. Daar zijn de voeten niet bij. Dus in twee warme weken tijd zijn mijn voeten geen enkele keer gewassen.”

“We klagen er veel over, onder de bewoners van de tweede verdieping. Met 36 zijn we”, zegt Leontina, die sinds 2003 in rvt Melgeshof in de Lunden verblijft. “Het personeel heeft geen tijd. Ze doen hun best, maar ze komen handen te kort.”

Lakens als handdoeken

“Wat ook soms voorkomt, is dat er geen handdoeken zijn. Dan worden we afgedroogd met lakens”, vertelt Leontina. “Dat droogt zo slecht... En als er geen washandjes zijn en wel handdoeken, dan worden er handdoeken gebruikt om te wassen.”

Leontina’s goede vriendin Elisabeth Roelants (93), die nu drie jaar in Melgeshof woont, bevestigt het probleem. “De was wordt door een wasserij gedaan, en als die te laat levert, dan hebben we geen handdoeken. Maar we betalen er toch voor, dus moet het ook menselijk blijven.”

“De prijs is net opgeslagen, en tegelijk wordt er bespaard”, zegt Elisabeths dochter. “Ik vind het heel erg om mijn moeder zo achter te laten. Je vertrouwt toch op goede zorg. Ik vraag me dan af: gebeuren die dingen in alle OCMW-rusthuizen?”

Gisteren kregen de dames wel een bad, op hun ‘donderdag, wasdag’. Het was twee weken geleden.

Sylvia Mariën

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio