"Fietshersteller is een mooi beroep maar niemand wil het worden"

Met de fiets naar het werk of gewoon een fietstochtje maken. Fietsers behoren terug tot het vaste straatbeeld maar fietsherstellers zijn een knelpuntberoep aan het worden.

Van Reusel Dirk

Van vakantiestilte is niet s te merken bij fietshandel Van Kerckhove - Dermul. In de gang tussen de winkel en het atelier staat links een dikke rij herstelde fietsen, rechts een iets kortere rij fietsen die wachten op herstelling. Al 110 jaar vinden de klanten de weg naar de zaak in 't Zand en dat zijn steeds meer klanten.

Zelfs de komst van het Fietspunt in het Lokerse station houdt de klanten niet weg. "Ik blijf het Fietspunt als gesubsidieerde concurrentie beschouwen maar heb er niet onder te lijden. De mensen fietsen duidelijk meer en dat is een goede zaak, maar als er al fietspaden zijn dan liggen die er vaak slecht bij en dat is niet zo goed voor de fietsen en dus zijn er meer herstellingen", weet Thomas Dermul. Hij is een gediplomeerd fietsmaker en brommermecanicien en dat is een uitstervend beroep.

"Dagopleidingen zijn er nauwelijks. Er zijn nog drie scholen maar als die geen leerlingen hebben stoppen die natuurlijk met die opleiding. Wij waren met vier in de klas, ik ben de enige die er zijn boterham mee verdient, de andere doen het in bijberoep. Avondopleidingen zijn wel populair maar die mensen volgen die cursus enkel om hun eigen fiets te kunnen herstellen. Het is nochtans een beroep met toekomst maar het is handenarbeid en blijkbaar schrikt dat af. Ik vergelijk het wel eens met bakkers. Ook een mooi beroep en iedereen eet brood en gebak maar niemand wil nog bakker worden."

"Vroeger was er in elke wijk wel een fietsenmaker maar als die stoppen gaat de zaak dicht want er is geen opvolging. Ik ben opgegroeid tussen de fietsen en kon instappen in de zaak van mijn nonkel August zodat ik geen startkapitaal nodig had", vertelt Dermul.

Dirk Van Reusel

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio