Europa legt "ongeziene sancties" op aan Iran

Europa gaat nooit geziene sancties opleggen aan Iran omdat het land zijn nucleaire activiteiten verder zet ondanks internationale druk. De sancties zullen veel ingrijpender zijn dan de sancties die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft goedgekeurd begin juni.

ghouben

De Europese Unie zal deze sancties naar alle waarschijnlijkheid goedkeuren tijdens een vergadering van de buitenlandministers in Brussel. Over hun beslissing bestaat in feite geen twijfel meer omdat de ambassadeurs van de 27 lidstaten het er al over eens zijn.

"Het gaat om een pakket sancties die veel verder gaan dan wat de EU ooit heeft opgelegd aan Iran of aan om het even welk ander land", aldus een anonieme Europese diplomaat. De sancties zouden ingaan vanaf maart.

Het programma voor uraniumverrijking van Iran staat al jaren ter discussie. De internationale gemeenschap vreest dat Iran op een verdoken manier aan atoomwapens werkt.

Iran ontkent dat stelselmatig en zegt dat enkel burgers het slachtoffer zullen zijn van sancties. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad (foto) reageerde zondag al en zei dat Iran "met vastberadenheid" zal reageren in september.

Vastgoed

Jobs in de regio