"Groen! wil staatshervorming ook vanuit oppositie steunen"

Wouter Van Besien, voorzitter van Groen!, wil zich niet laten opjagen door Joëlle Milquet. De ontslagnemende vicepremier (cdH) verhoogde woensdag de druk: "Alle partijen die mee aan de onderhandelingstafel zitten voor de staatshervorming, moeten deel uitmaken van de federale regering". Volgens het kopstuk van de Vlaamse groenen heeft Madame Non schrik.

kscherpenberg

"Als de andere partijen willen dat Groen! in de regering komt, is dat voor ons goed", aldus de voorzitter. "Maar als de anderen dat niet willen en vragen om de staatshervorming vanuit de oppositie te steunen, is dat ook goed." Van Besien heeft slechts een voorwaarde voor de medewerking aan een staatshervorming. Die moet namelijk sociaal zijn.

De voorzitters van Ecolo en Groen! worden straks bij preformateur Elio Di Rupo (PS) en gewezen informateur Bart De Wever (N-VA) op de koffie verwacht om te praten over de kwestie.

Di Rupo heeft zich met het feit verzoend dat de volgende regering, wellicht onder zijn leiding, geen tweederdemeerderheid zal hebben. Daarom zoekt hij samen met De Wever naar een methode om de groenen te betrekken bij de communautaire onderhandelingen.

Lees ook: cdH niet akkoord met tweesporenpiste van Di Rupo

Vastgoed

Jobs in de regio