1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Flahaut en Pieters nieuwe voorzitters Kamer en Senaat

PS'er André Flahaut en N-VA'er Danny Pieters zijn dinsdag verkozen tot nieuwe voorzitters van de Kamer en de Senaat.

fvangarderen

De Kamer en de Senaat kwamen vandaag nog een laatste keer samen voor het zomerreces. Hoog op de agenda stond de benoeming van de nieuwe voorzitters. Gisteren schoof de PS voormalig minister van Defensie André Flahaut naar voren als mogelijke voorzitter. Bij N-VA viel de keuze op Danny Pieters, hoogleraar sociaal zekerheidsrecht aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Flahaut, die in totaal 91 stemmen achter zijn naam zag verschijnen, zal in de Kamer de taken overnemen van Patrick Dewael (Open VLD). Of zijn voorzitterschap van lange duur zal zijn, valt nog af te wachten. Als er een regering gevormd is, zal het voorzitterschap immers herbekeken worden. Flahaut zelf belooft in tussentijd zijn job "met gezond verstand en nederigheid uit te voeren".

In de Senaat volgt N-VA senator Pieters MR-politicus Armand de Decker op. De man is de eerste Vlaams-nationalist die verkozen wordt tot voorzitter van het federaal parlement. MR, Groen! en Ecolo onthielden zich bij de stemming. MR-politicus François Bellot vindt het niet kunnen dat er een voorzitter benoemd wordt zonder dat er zicht is op de nieuwe meerderheid.

Minder quaestoren

In de Kamer werd niet alleen een voorzitter verkozen, ook het quaestuur, dat belast is met de financiën en de organisatie van het halfrond, en het Vast Bureau werden samengesteld.

De 5 ondervoorzitters van het Vast Bureau zijn : Ben Weyts (N-VA), Corinne De Permentier (MR), Sonja Becq (CD&V), Siegried Bracke (N-VA) en André Frédéric. De 4 secretarissen zijn Dirk Van der Maelen (sp.a), Patrick Dewael (Open Vld), Stefaan Van Hecke (Groen!) en Filip De Man (Vlaams Belang).

Normaal zijn er 6 quaestoren, maar in overleg, werd beslist om deze terug te brengen tot 4. Het gaat om Sarah Smeyers (N-VA), Colette Burgeon (PS), Olivier Maingain (MR) en Gerald Kindermans (CD&V).

Gecoöpteerde senatoren

Voor Danny Pieters werd aangesteld als Senaatsvoorzitter, moesten de 10 gecoöpteerde senatoren de eed afleggen. Dat zijn Bart Laeremans (Vlaams Belang), Guido De Padt (Open Vld), Ahmed Laaoej (PS), Philippe Mahoux (PS), Alain Courtois (MR), Peter Van Rompuy (CD&V), Guy Swennen (sp.a), Huub Broers (N-VA), Karl Vanlouwe (N-VA) en Cécile Thibaut (Ecolo).

De quaestuur in de Senaat wordt voorgezeten door Wouter Beke. Ook Olga Zhiren (PS) en Bert Anciaux (sp.a) maken hier deel van uit.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio