Starters-bvba is geen succes

Print
De starters-bvba is geen succes. In juni maakten maar 42 mensen al gebruik van die vennootschapsvorm, zegt de kmo-organisatie Unizo.

De starters-bvba is bedoeld om mensen aan te zetten tot ondernemen, zelfs al hebben ze er de centen niet voor. De formule laat sinds 1 juni immers toe om een vennootschap op te richten met amper 1 euro.

Volgens Unizo zijn er evenwel te veel nadelen verbonden aan het systeem. Vooreerst blijven banken waarborgen eisen als ze leningen toestaan of eisen ze dat de starter zelf een groter financieel engagement toont in zijn zaak.

Voorts komt de vennootschap maar in aanmerking voor het verlaagd belastingtarief als ze ten hoogste 13% van het gestort kapitaal uitkeert als dividend. Anders betaalt ze 33,99%. Wie dus maar 1 euro inbrengt, valt dus automatisch in deze hoogste schijf.

Ook moet een kwart van de winst in de vennootschap blijven, tegenover 5% bij een gewone bvba.

Ten slotte mag men de gereserveerde winsten niet gebruiken als men ten hoogste vijf jaar na de start van de vennootschap het startkapitaal van de vennootschap verplicht moet optrekken tot het minimum van 18.550 euro voor een klassieke bvba of 12.440 euro voor een eenmans-bvba.

Unizo vraagt dan ook tegen eind dit jaar een evaluatie. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen pleit dan weer voor een doorgedreven informatiecampagne.

JVG