"Fiscale voordelen bedrijfswagens afschaffen"

De Europese overheden kunnen beter de fiscale bevoordeling van bedrijfwagens afschaffen. Dat beweert het Deense onderzoeksbureau Copenhagen Economics alvast.

jlenaerts

Het bureau onderzocht in opdracht van de Europese Commissie de effecten van allerlei fiscale voordelen voor bedrijfwagens. De Bond Beter Leefmilieu, de Brusselse Raad voor het Leefmilieu en Greenpeace pleiten dankzij de studie voor het afbouwen van het "fiscale gunstregime".

"De fiscale voordelen kosten ons land jaarlijks 4.1 miljard euro of 1.2% van het bruto nationaal product. We zijn daarmee de Europese koploper in het bevoordelen van bedrijfswagens. Door de belastingvoordelen kost een wagen gemiddeld 4.000 tot 8.000 euro minder dan de normale prijs", klinkt het.

Tankkaart

Volgens de onderzoekers worden werknemers fiscaal aangemoedigd om hun loon op te nemen in de vorm van een firmawagen. Vaak bieden werkgevers ook tankkaarten aan. Het onderzoeksbureau pleit voor een belastingstelsel dat een privéwagen en het privégebruik van een bedrijfswagen op gelijke voet behandelt.

Vastgoed

Jobs in de regio