Zender volgt container van Brazilië naar Opglabbeek

Print
Een container die van Brazilië komt en voor het vrachtwagenbedrijf Scania in Opglabbeek bestemd is, krijgt een satellietzendertje mee. Die laat permanent toe te bepalen waar de container is en ook of hij al dan niet wordt geopend. Deze techniek laat toe hem erg snel door de douane te krijgen.

Het gaat om de tweede test om tijd te winnen bij de douaneformaliteiten. Eerder werd een transport tussen het Zuid-Afrikaanse Durban en ons land met succes uitgeprobeerd.

Nu gaat het om een test tussen het Braziliaanse Sao Bernardo do Campo via de havens van Santos en Antwerpen naar Opglabbeek. Hij wordt overgebracht door de Rio Negro van Hamburg Süd.

Tussen de Belgische en de Braziliaanse douane werden eerder dit jaar, na intens overleg en aanpassing van de Braziliaanse douanewetgeving, bilaterale afspraken vastgelegd.

Technologie

Door de nieuwe technologie, die ontwikkeld is door het Vlaams Instituut voor de Logistiek, en door het verzegelen van de container weten alle betrokkenen perfect wat er aan boord is. Het gaat om verzender Scania in Brazilië, de Braziliaanse douane, de scheepsagent Aliança, rederij Hamburg Süd, de Belgische douane, de vervoerder Kuehne + Nagel, de containerterminal DP World en de ontvanger Scania in Opglabbeek.

Wanneer deze container, bij aankomst in de haven van Antwerpen niet geopend blijkt te zijn, kan deze zonder oponthoud zijn reis verder zetten naar Scania in Opglabbeek. Dat maakt tijdswinst mogelijk.

JVG

Nu in het nieuws