"Park Spoor Noord doet huizenprijzen stijgen"

Park Spoor Noord doet huizenprijzen stijgen

"Park Spoor Noord doet huizenprijzen stijgen"

Print
Antwerpen - Park Spoor Noord zorgt voor een opwaardering van de omliggende woonwijken. Iedereen voelt dat aan, maar de masterproef van Willa Collier levert nu ook een wetenschappelijk bewijs.

Willa Collier, studente Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, bestudeerde de vastgoedprijzen in de buurten rondom het nieuwe park. De Borgerhoutse analyseerde 2.257 verkoopprijzen van huizen en winkelpanden tussen 1990 en 2009. Appartementen werden niet onderzocht.

Wandelafstand

De onderzoeksvraag luidde: heeft de komst van het park een positieve invloed op de vastgoedsector in de omliggende buurt? “Ja”, concludeert Willa. “Uit de cijfers blijkt dat de verkoopprijzen significant gestegen zijn. Die stijging hangt samen met de beslissende momenten in de totstandkoming van het park. Zo is er een eerste piek waar te nemen in 2001. In dat jaar werd de discussienota voor het park opgestart.”

In 2004, toen het BPA (Bijzonder Plan van Aanleg) voor het project goedgekeurd werden, gingen de prijzen opnieuw met een ruk de hoogte in. Collier: “En de hoogste bedragen werden betaald vanaf 2007, toen de eigenlijke realisatie van het park aan de gang was. Ik vergeleek de prijzen rond Spoor Noord met de prijzen van Borgerhout ‘intra muros’: daar lag de hoogste piek al enkele jaren vroeger.”

De invloed van het nieuwe park is merkbaar tot 1,6 kilometer verderop. “Voor mijn onderzoek splitste ik de buurt op in drie aparte zones”, legt Collier uit. “Dat drukte ik uit in wandelafstand tot het park. In de zone tot vijf minuten wandelafstand is de piek in 2001, bij de goedkeuring van de discussienota, het grootst. Die eerste stap was nog niet voelbaar in de straten op tien en vijftien minuten wandelen.”

“Blijven stijgen”

Die impact kwam er wel in 2002 en 2003, toen er talrijke informatiedagen voor de buurtbewoners kwamen. In de verste zone begonnen de prijzen pas te stijgen vanaf 2006 en de effectieve realisatie. “Volgens mij gaan de prijzen er de komende jaren blijven stijgen”, zegt Collier, die 17 op 20 behaalde voor haar masterproef. “Alle immokantoren gebruiken park Spoor Noord immers als een lokker naar hun klanten toe.”

Peter De Meyer

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio