Lezersvraag: Stap ik over op achtergestelde certificaten?

Ik beleg normaal in kasbons. Die brengen nu erg weinig op. Daarom raadt mijn bankier me aan te beleggen in achtergestelde certificaten. Wat vindt u daarvan?

jvangeyte

Kasbons zijn eenvoudige producten. Bij de start van een belegging weet u perfect hoelang ze loopt en hoeveel ze gaat opbrengen. De lijst met de beste aanbiedingen van het moment kan u hier vinden.

Achtergestelde certificaten hebben dezelfde eigenschappen. Alleen moet u weten dat ze bij een eventueel faillissement van een bank maar terugbetaald zullen worden indien eerst alle andere schuldeisers hun tegoeden hebben opgevraagd. Bovendien komen ze niet in aanmerking voor de staatsgarantie op het spaargeld tot 100.000 euro per persoon indien een bank over de kop gaat.

Het is dan ook niet zomaar dat achtergestelde certificaten een hogere rente bieden. Ze moeten het hogere risico vergoeden.

De kans dat een bank over de kop gaat in België is miniem, maar ze kan nooit helemaal worden uitgesloten.

Beleggers in kasbons zijn van nature voorzichtige beleggers. Wie dan overstapt op achtergestelde certificaten doet dat dan ook best maar voor een beperkt deel van zijn spaargeld.

Tijdens de financiële crisis werd dit alles trouwens erg duidelijk. De tussentijdse verkoopwaarde van achtergestelde certificaten halveerde vaak. De uitbetaling van coupons op achtergestelde certificaten kan trouwens in sommige omstandigheden worden opgeschort. U moet navragen of dit ook bij uw bank het geval is of niet.

Nu in het nieuws