Reuzenschildpadden keren terug naar Galapagoseiland

Reuzenschildpadden keren terug naar Galapagoseiland

Reuzenschildpadden keren terug naar Galapagoseiland

Print
Op Pinta, een van de Galapagoseilanden, zijn reuzenschildpadden uitgezet. Het dier dat de Galapagoseilanden zo beroemd maakte, was op het eiland was niet meer te vinden.

"De schildpadden hebben zich zeer goed aan hun nieuwe habitat aangepast, ze verplaatsen zich in een straal van 1,5 kilometer van de plaats waar ze zijn losgelaten", zegt bioloog Washington Tapia, van het Nationaal Park Galápagos. De 39 schildpadden, die in gevangenschap gekweekt zijn, arriveerden op 19 mei op Pinta.

De uitzetting is een project van het Nationaal Park, de dierentuin van het Amerikaanse Houston en de faculteit Milieuwetenschappen van de State University van New York. Een groep studenten registreert de bewegingen van de schildpadden, de omgevingsfactoren en de impact van de dieren op het ecosysteem. Daarbij maken ze gebruik van gps-technologie.

Het gaat om "een langetermijnproject met een hoge kost", zegt Tapia. "Het begon dertig jaar geleden, toen het Nationaal Park met de eliminatie van de geiten startte." Alleen al de laatste twee jaar, toen de schildpadden geselecteerd en voorbereid werden, liep de kostprijs op tot 350.000 dollar. De operatie wordt gefinancierd door de niet-gouvernementele organisatie Galapagos Conservancy, privébedrijven en de Ecuadoraanse regering.

RP (IPS)

.

Nu in het nieuws