Duitsland is trots op zijn multiculturele voetbalteam

Duitsland is trots op zijn multiculturele voetbalteam

Duitsland is trots op zijn multiculturele voetbalteam

Print
Op een veldje in een rustige voorstad van Berlijn spelen jongens een partijtje voetbal. Ze wanen zich even hun Duitse helden op het WK voetbal. Vroeger heetten die helden Jürgen Klinsmann, Lothar Matthäus en Franz Beckenbauer, vandaag luisteren ze naar namen als Özil, Caucau, Boateng of Podolski.

Gedurende meer dan tachtig jaar waren de regels voor wie voor Duitsland wilde uitkomen, duidelijk – en strikt. De spelers moesten in Duitsland geboren zijn, en dat gold ook voor beide ouders. Die wet werd in 1999 geschrapt.

De helft van het huidige team is buiten Duitsland geboren, heeft migranten als ouders of heeft een niet-Duitse ouder. In een land dat zichzelf nooit als immigratieland heeft gezien, is dat een dramatische transformatie.

Trotse minderheden

De rijzende ster is Mesut Özil. Hij is zoon van Turkse migranten en besloot om voor zijn geboorteland uit te komen en niet voor Turkije.

Mehmet Matur is trots op de prestaties van Özil en de manier waarop hij aanvaard wordt. Matur, zelf een Turk, is betrokken bij de integratieprogramma's van de Duitse voetbalbond. In zijn sportwinkel in een voorstad van Berlijn, waar veel Turken wonen, ziet hij de veranderingen.

"Je ziet ze met Duitse vlaggen zwaaien, en dat is nieuw. De kinderen die hier in de winkel komen, wilden zes maanden geleden schoenen zoals die van Christiano Ronaldo, vandaag is het allemaal Özil. Spelers zoals Kedera of Özil zijn idolen voor de jeugd en de meeste Duitsers vereren hen als helden. Het maakt de mensen van etnische minderheden hier trots, ze weten dat ze dezelfde positie kunnen bereiken. Dat is goed om de vooroordelen terug te dringen."

RP (IPS)