Hushovd wint derde rit en grijpt groene trui

Print

Hushovd wint derde rit en grijpt groene trui

De Noor Thor Hushovd heeft vandaag na 213 kilometer de derde rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Brit Geraint Thomas en de Australiër Cadel Evans moeten vrede nemen met respectievelijk de tweede en derde plek.

Bekijk de foto's van deze spectaculaire rit hier.

Het was een kleine groep van zeven renners die zich in het begin van de wedstrijd van het peloton kon afscheuren. Hesjedal nam het voortouw en kon Cummings, Broett, Kluge, Rolland, Erviti en Augé met zich meenemen.

Quick-Step zorgde ervoor dat het peloton het verschil niet te groot liet werd. De voorsprong van de zeven nam dan ook langzaam maar zeker af.

In de laatste 50 kilometer kwamen Saxo Bank en Cervélo in actie. De snelheid werd opgekrikt en op de eerste kasseistrook werd het groepje van Hesjedal ingehaald.

Sleutelbeenbreuk

De eerste kasseistrook in Sars-et-Rosieres, op zo'n 28 kilometer van Arenberg, eiste zijn tol. De Luxemburger Frank Schleck van Saxo Bank kwam zwaar ten val en moest de strijd staken. Hij werd met een sleutelbeenbreuk naar het ziekenhuis gevoerd. Zijn jongere broer Andy boekte meer succes. Hij ging er samen met Cancellara, Evans en Hushovd vandoor.

Ook voor Armstrong liep het mis. De man reed lek en verloor twee minuten op het groepje van Andy Schleck. Ook Contador geraakte een minuut achter.

Hushovd ging uiteindelijk als eerste over de meet en mocht de groene trui in ontvangst nemen. Cancellara mag de gele trui van Chavanel overnemen.

Uitslag derde rit:

01. Thor Hushovd (Noo)
02. Geraint Thomas (GBr)
03. Cadel Evans (Aus)
04. Ryder Hesjedal (Can)
05. Andy Schleck (Lux)
06. Fabian Cancellara (Zwi)
07. Johan Vansummeren
08. Bradley Wiggins (GBr)
09. Jurgen Van den Broeck
10. Aleksandr Vinokoerov (Kaz)