Aardappelen, groenten en fruit hebben last van de warmte

Aardappelen, groenten en fruit hebben last van de warmte

Aardappelen, groenten en fruit hebben last van de warmte

Print
De landbouw heeft last van de warmte. De opbrengst van heel wat teelten dreigt lager uit te vallen dan verwacht. Niet alleen op vlak van hoeveelheid, ook op vlak van kwaliteit, zegt de Boerenbond.

Aardappelen

De opbrengst van vroege aardappelen ligt 30 tot 50% lager dan vorig jaar. Nu staat al vast dat de topoogsten die de voorbije jaren genoteerd werden voor de bewaaraardappelen, niet zullen gehaald worden. Als de droogte aanhoudt zal zich doorwas vormen wat de hoeveelheid en de kwaliteit van bewaaraardappelen zal beïnvloeden. De temperatuur in de bodem speelt hier een belangrijke rol. Koele nachten kunnen wat soelaas brengen.

Kersen

De kersen die nu geplukt worden zijn door de droogte duidelijk kleiner. En als het niet snel regent zal ook het hardfruit (appels en peren) lijden. Zeker jonge appel- en perenbomen hebben water nodig.

Industriegroenten

Bij de industriegroenten ziet Boerenbond een wisselend beeld. De oogst van erwten verliep tot nu toe naar behoren, maar vertoont wisselvallige opbrengsten. Wel drukt de hitte tijdens het oogsten, op de kwaliteit van het product.

Bonen

Bonen komen stilaan in bloei en hebben dringend water nodig voor een goede vruchtzetting.

Wortelen

Bij wortelen wordt de groeiachterstand zichtbaar, evenals het kwaliteitsverlies.

Prei

De pas uitgeplante winterprei heeft vocht en koelere temperaturen nodig. De reeds uitgeplante prei schiet door de droogtestress sneller door.

JVG

.

Nu in het nieuws