Gezochte internetoplichter opgepakt in Brussels cybercafé

Gezochte internetoplichter opgepakt in Brussels cybercafé

Gezochte internetoplichter opgepakt in Brussels cybercafé

Print
De federale politie heeft maandagavond een gezochte internetoplichter opgepakt in een Brussels cybercafé. De Nederlander Dennis H. is in eigen land al tweemaal veroordeeld voor feiten van internetoplichting en maakte honderden slachtoffers. Sinds zijn laatste veroordeling bij verstek was hij spoorloos.

Ook in ons land heeft Dennis H. al vele slachtoffers gemaakt. De lokale politie van Zaventem voert met steun van de Federal Computer Crime Unit een onderzoek tegen hem.

2 jaar cel

Tegen de man liep een Europees aanhoudingsmandaat van de Nederlandse justitie nadat hij daar in maart in beroep werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar voor oplichting met internet. Om te ontsnappen aan zijn gevangenisstraf verplaatste de man zijn werkterrein naar België, waar hij ook talloze slachtoffers maakte.

Na zijn aanhouding werd Dennis H. ter beschikking gesteld van het parket van Brussel Hij zal op basis van het Europees aanhoudingsbevel op termijn uitgeleverd worden aan de Nederlandse autoriteiten om zijn gevangenisstraf uit te zitten.

Koopjessites

De bekende oplichter licht zijn slachtoffers op via koopjessites en hanteert altijd dezelfde werkwijze. Hij biedt onbestaande voorwerpen zoals concerttickets of spelconsoles te koop aan op websites. Nadat de gedupeerde betaalt voor zijn goederen, verdwijnt de oplichter met de noorderzon en blijven de slachtoffers met lege handen achter.

Om zelf uit de mazen van het gerecht te blijven, maakte Dennis H. gebruik van zogenaamde 'money mules' (muilezels). Dat is iemand die zijn bankrekening en kredietkaart tegen beloning laat gebruiken voor criminele activiteiten; dat is strafbaar.

De oplichter rekruteerde zijn tussenpersonen via advertenties op het internet en gebruikte dan die mensen hun naam en bankgegevens om nieuwe advertenties te plaatsen en zo internetgebruikers op te lichten. Zodra de oplichting aan het licht kwam, schakelde hij over naar een volgende 'money mule'.

Nu in het nieuws