Kathedraaltoren zingt opnieuw

Kathedraaltoren zingt opnieuw

Kathedraaltoren zingt opnieuw

Print
Antwerpen - Het liep (nog) geen storm op de Grote Markt voor het eerste beiaardconcert, maar voorbijgangers keken wel op van de Chopin die Geert D’hollander uit de kathedraalklokken toverde.

Sinds 1904 worden er in juli en augustus beiaardconcerten in Antwerpen gegeven, maar de laatste jaren zat er behoorlijk de klad in. Stadsgids Tanguy Ottomer en stadsbeiaardier Geert D’hollander wilden de oude traditie nieuw leven inblazen en stelden voor deze zomer een gevarieerd beiaardprogramma samen.

Geert D’hollander gaf gisteren de aftrap en nodigde daarvoor ook het Limburgs Trompetkwartet uit, dat stevige intermezzi blies tussen de klokkennummers. De stadsbeiaardier vertolkte twee ’Preludes’ van Chopin, ’Lied ohne Worte’ van Mendelssohn, een stukje ’Peer Gynt’ van Grieg en operafragmenten van Gounod, Rimsky- Korsakov en de evergreen ’Va Pensiero’ van Verdi.

“Alleen feestelijke en bekende melodieën voor de start”, aldus Geert D’hollander, die voor de komende maandagavonden collega’s uit binnen- en buitenland uitnodigde. Dan zal er wel plaats zijn voor hedendaagse composities en bewerkingen van populaire muziek. “Je kan alles op de beiaard spelen als het maar een duidelijke melodie heeft, tot The Beatles en Queen toe”, aldus D’hollander, die vlak voor zijn concert de zware 500 jaar oude Carolusklok liet luiden om de aandacht van de bezoekers beneden naar de toren te trekken.

“Contact met het publiek is niet mogelijk, maar na afloop van elk concert ga ik polshoogte nemen in de cafés zodat ik weet hoe het publiek reageerde”, aldus de stadsbeiaardier.

Maandag 12 juli om 20 uur speelt Koen Van Assche op de toren.

Frank Heirman

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio