Nieuw Antwerps stadion moet in 2015 speelklaar zijn

Maandag is een beleidsgroep opgericht die de bouw van een nieuw stadion voor Germinal Beerschot en Antwerp gaat patroneren. Deadline: januari 2015.

jrosquin

Wie zit er in de werkgroep?

Vertegenwoordigers van Germinal Beerschot en Antwerp, Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) en burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en de schepenen Ludo Van Campenhout (Open Vld) en Philip Heylen (CD&V) namens het stadsbestuur.

Wat is de opdracht?

De voorbereiding en realisatie van het nieuwe stadion op IPZ (Petroleum Zuid), met een capaciteit van 25.000 toeschouwers en de mogelijkheid om uit te breiden naar 44.000 zitjes als het WK 2018 naar België en Nederland komt.

Het stadsbestuur en de beide Antwerpse clubs moeten het vooral eens raken over een financiële verdeelsleutel voor de exploitatie van het stadion. De regie voor de ontwikkeling en de bouw is in handen van de stad.

In de onderhandelingen wordt er een onderscheid gemaakt tussen de exploitatie van het stadiongebouw en die van een flankerend programma, dat bijvoorbeeld kantoorruimte kan behelzen.

De opbrengst van de exploitatie gaat naar de clubs, die zo hun werkingsbudgetten moeten kunnen verhogen.

Wie zorgt voor de centen?

Het stadsbestuur en het Havenbedrijf brengen elk 25 miljoen euro in, genoeg voor de helft van de totale kosten van het stadion.

De gronden en de parkeerfaciliteiten worden ingebracht door het stadsbestuur en de Vlaamse regering. Die zorgt ook voor aansluitingen voor het openbaar vervoer en op het bovenlokale netwerk. De regering kent bovendien een lening van vijf tot tien miljoen euro toe, afhankelijk van de grootte van het stadion.

Hoe ziet de planning eruit?

Nu de task force is samengesteld, kunnen de onderhandelingen over de praktische invulling starten.

Eind 2010 moet de voorbereiding rond zijn, inclusief een akkoord van de beide clubs.

De periode tussen december 2010 en juni 2012 is vooropgesteld voor het uitwerken van alle plannen.

In juni 2012 zouden de werkzaamheden moeten starten. Voor de bouw van het stadion en het flankerend programma is tweeënhalf jaar uitgetrokken.

In januari 2015 zou het nieuwe stadion speelklaar moeten zijn en moet er gespeeld kunnen worden door zowel Germinal Beerschot als R. Antwerp FC.

Lex Moolenaar

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio