Antwerpen overweegt kandidatuur voor Grand Départ

Antwerpen overweegt kandidatuur voor Grand Départ

Antwerpen overweegt kandidatuur voor Grand Départ

Print
De Tourrit van maandag naar Spa zal herinnerd worden om de rit die ontsierd werd door de regen en door de massale valpartijen, maar de rit van zondag door de provincie Antwerpen was er een met veel zon, die een massa volk op de been bracht en tot een volksfeest leidde. Dat bracht de stad Antwerpen er toe om een kandidatuur voor een Tourstart te overwegen.

De melding dat de stad Antwerpen zich kandidaat wil stellen voor Le Grand Départ wordt door Tourbaas Christian Prudhomme dan ook met vreugde begroet. “Dat zou formidable zijn. Er zijn veel kandidaten om het Tourpeloton te ontvangen, maar Antwerpen maakt zeker kans als het zover zou komen. Waarom niet?”

“We komen spoedig terug, dat staat vast. Ook al ben ik een van de mensen die aan het hoofd staan van de Ronde van Frankrijk, ik weet best dat ook op deze wegen de geschiedenis van de wielersport voor een flink stuk is geschreven. Precies daarom houden we eraan Vlaanderen nooit al te lang links te laten liggen.”

Enthousiasme

Gedeputeerde voor sport van de provincie Antwerpen Koen Helsen wil gebruik maken van het heersende enthousiasme om de Ronde opnieuw naar Antwerpen te halen.

“Voor een start en/of een aankomst van een rit, minimaal. Maar eigenlijk wil ik proberen Le Grand Départ naar ‘t Stad te halen. Dat Rotterdam 12 miljoen euro betaalde om het Tourpeloton te onthalen, is best veel geld, dat klopt (de burgemeester van de Nederlandse stad meldde zondag dat elke geïnvesteerde euro drie keer werd terugverdiend, red.)."

Samenwerking

"Dat kunnen we als provincie niet alleen dragen. Daarom wil ik zo snel mogelijk, liefst na afloop van deze Tour al, met het Antwerpse stadsbestuur rond de tafel gaan zitten. Als dat mee wil, moet er met de Vlaamse regering worden gepraat. Langer wachten heeft geen zin. Je moet het ijzer smeden als het heet is", zegt Helsen.

"Ik zie niet in waarom dat niet zou lukken. In de provincie Antwerpen wordt de wielersport zelfs meer gedragen dan in Rotterdam. Als provinciebestuur willen wij aan de kar trekken. Met de steun van ex-gouverneur Camille Paulus en Cathy Berx, zijn opvolgster.”

GV

Meer sportnieuws