Vandaag eedaflegging voor 150 Kamerleden en 40 senatoren

Vandaag eedaflegging voor 150 Kamerleden en 40 senatoren

Vandaag eedaflegging voor 150 Kamerleden en 40 senatoren

Print
150 Kamerleden en 40 rechtstreeks verkozen senatoren leggen vandaag de eed af in het parlement. De Kamer en de Senaat worden vooral overspoeld door nieuwe N-VA'ers.

Er zullen heel wat nieuwkomers hun intrede doen en tegelijkertijd komen vele oude bekenden niet meer terug. 27 nieuwe N-VA'ers maken hun opwachting in het federaal parlement: negentien in de Kamer en acht in de Senaat. Aan Franstalige kant mag vooral de PS heel wat nieuw bloed verwelkomen.

Lees ook: Luk Van Biesen: "Vanhengel heeft zijn woord gebroken"

Dewael en De Decker

Vooraleer de eed wordt afgelegd worden de geloofsbrieven onderzocht. Daaruit blijkt of iedereen aan de juiste voorwaarden voldoet om parlementslid te worden. Naast de eedaflegging van de 190 parlementsleden, worden ook de parlementaire commissies samengesteld.

In de Senaat moeten vandaag alleen de 40 rechtstreeks verkozen senatoren de eed afleggen. De gemeenschapssenatoren, dat zijn er 21, leggen de eed pas af op 13 juli, de 10 gecoöpteerde senatoren doen dat een week later op 20 juli.

Voorlopig zitten Patrick Dewael (Open Vld) en Armand De Decker (MR) nog op hun plaats als respectievelijk Kamer- en Senaatsvoorzitter. Pas later worden nieuwe voorzitters aangesteld.

Muyters en Bourgeois

Enkele Vlaamse parlementsleden maken de overstap van het Vlaams parlement naar het federale niveau. Het gaat om Peter Vanvelthoven van de sp.a, sp.a-voorzitster Caroline Gennez, Frank Vandenbroucke (sp.a) en Sophie De Wit (N-VA). Enkel Vandenbroucke verhuist naar de Senaat, de andere drie gaan naar de Kamer.

De Vlaamse ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters van de N-VA hebben een dag ontslag genomen om de eed af te leggen in het federale parlement, Bourgeois in de Kamer, Muyters in de Senaat. Woensdag leggen ze opnieuw de eed af als Vlaams minister.

Nu in het nieuws